Zasmakuj w Kulturze – Festiwal Produktów Regionalnych

Domowe, zagrodowe, ekologiczne sery i wędliny? Naturalne, różnorodne miody? Białe
i czerwone, wytrawne i półsłodkie (w tym również musujące!) wina? Jasne i ciemne piwa kraftowe? Kiszone warzywa, naturalne zakwasy, zdrowe oleje? A może pachnące korzennymi przyprawami i ozdobione lukrowymi dekoracjami pierniczki? To wszystko i jeszcze więcej możecie posmakować, rozkoszować się i nabyć podczas trwania wydarzenia „Zasmakuj w Kulturze” – Festiwal Produktów Regionalnych, które odbędzie się 26 października 2024 r. w godzinach od 11.00 do 18.00 w Czasoprzestrzeni – Centrum Kultury Akademickiej i Inicjatyw Lokalnych, przy ul. Tramwajowej we Wrocławiu. Organizatorem tego wyjątkowego wydarzenia jest Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego we współpracy z Dolnośląskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego.
„Zasmakuj w Kulturze – Festiwal Produktów Regionalnych” odbywa się w ramach Kongresu Kultury Wrocławia i Dolnego Śląska, unikalnej inicjatywy, której celem jest integracja środowisk twórczych, wymiana spostrzeżeń i myśli ale przede wszystkim promocja i reklama bogactwa dolnośląskiej sztuki i dziedzictwa kulturowego – w tym również dziedzictwa kulinarnego. Odbywając podróże kulturalne najbardziej zapadają w pamięć te z elementami kulinariów. To właśnie kuchnia jest nierozłącznym elementem poznawania kultury, dostarcza zmysłom prawdziwej uczty, trwale zapisując się w pamięci człowieka.
Kto z nas nie odbywał małych podróży w czasie, gdy przypomina sobie smak truskawkowego kompotu, którym babcia częstowała w upalne wakacyjne dni? Albo zapach cynamonowej szarlotki wypełniającej dom przy jesiennej aurze czy też aromat korzennych przypraw, pomarańczy i pierników podczas Świąt Bożego Narodzenia?
Zmysły pozwalają nieuchwytne chwile złapać i tworzyć z nich wspomnienia. Dziś ponownie możemy cofnąć się w czasie i poprzez zmysły doświadczyć wspomnień za sprawą kuchni lokalnej i produktów regionalnych, które będą dostępne w trakcie trwania festiwalu produktów regionalnych „Zasmakuj w Kulturze”, który to jest okazją nie tylko do degustacji, ale również udziału w autorskich warsztatach producentów, rozmów i wymiany doświadczeń ludzi ze świata kultury i nie tylko.
Warto przybyć, warto zobaczyć, warto poznawać, warto smakować, warto wracać!